2/07/2007

Ja han kan!

Selv om jeg kanskje var litt for rask på labben til å deklarere Melvin for stueren, (vi har hatt noen små uhell siden sist for si det slik), går det fortsatt fremover med Melvin og nye ting oppdages hver dag.

Vi har holdt på i et par dager med å øve inn ”SITT” kommandoen, kun 5 minutter om dagen, men det var først i går kveld vi fikk resultater. Chihuahuaen er en ivrig liten hunderase og får de lukten på noe godt tar det veeeldig lang tid før de roer seg ned. I stedet for å putte rumpa på gulvet trives han godt med å stå på to bein, det er i og for seg en kunst i seg selv :-)

Etter lang venting og en utålmodig valp som slikker, biter og graver for å få tak i godbiten, satt han seg endelig ned på rompa, hurra. Da var bare å gjenta til han til slutt fattet poenget. Sitt betyr godbit – nam!

Selv om Chihuahuaen er liten er det en lærevillig og intelligent rase. Å lære hunden å sitte er en god start fordi det er en naturlig holdning.

Slik går du frem:


  • Utstyr deg med godbiter (jeg brukte små biter av kokt kylling). Hold den mellom tommelen, pekefinger og langemann med håndflaten vendt ut og opp.

  • Kall inn hunden. Valper lærer navnene sine veldig raskt og vil straks komme for å utforske.

  • Vis frem godbiten du har i hånden og hold den fremfor snuten til valpen din. La han lukte, sleike, bruke labbene, men ikke la han få den.

  • På dette nivået skal du ikke bruke kommandoen “SITT” eller si noe i det hele tatt.

  • Omsider, vil hunden sette seg (det kan ta tid!). Her er timing viktig. Du må gi han godbiten i sekundet han setter seg. Det er handlingen som er avgjørende. Gi mye ros :-)

  • Gjenta den sammen handlingen 3-5 ganger. Vent på handlig, gi godbit og så ros han.

  • I neste trinn skal du gi navn til kommandoen, for eksempel “SITT”. Når hunden er på vei til å sette seg. I tillegg skal du løfte vristen noe. Gjenta dette 5 – 10 ganger.

  • Til slutt si “SITT” til hunden din samtidig som du gir håndsignalet, før han har begynt å sette seg. Gjenta sekvensen 5 til 10 ganger.

Dersom han ikke skulle sette seg, gjenta aldri kommandoen. Ta bort godbiten med det samme. Flytt den opp til skuldernivå og si ”Å NEI!” Vent et par sekunder og prøv igjen.

Gi alltid mye ros etter trening.

Ingen kommentarer: